Nieuwe behandeling borstkanker in basisverzekering

Per 1 januari 2017 wordt een nieuwe, experimentele, behandeling bij erfelijke- en BRCA-liek borstkanker vergoed vanuit de basisverzekering. Doordat het hier gaat om een nog experimentele behandeling, is deze behandeling voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket door minister Edith Schippers van
Volksgezondheid.


Patiënten die een behandeling ondergaan vanwege stadium 3 borstkanker met een (erfelijke) BRCA1 of BRCA2 genmutatie of stadium III borstkanker en een BRCA1-like borsttumor krijgen deze behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.

Tijdelijke vergoeding

Deze tijdelijke vergoeding geldt voor maximaal 6 jaar, en is voor patiënten van 18 tot 65 jaar. Voor deze behandelingen heeft de minister een budget van 4,4 miljoen euro uitgetrokken. Sinds in 2012 een voorwaardelijke toelating van een behandeling mogelijk is, is dit pas 15 keer voorgekomen. Het doel van deze maatregel is nieuwe, veelbelovende behandelingen toegankelijk te maken voor patiënten. Bovendien ontstaat er op deze manier een goed inzicht in het effect en werkelijke kosten van deze behandeling. Na de proefperiode wordt er besloten of deze behandelmethoden permanent onderdeel worden van de basisverzekering.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.