VGZ maakt ziekenhuis tarieven openbaar

In opvolging van de zorgverzekeraar CZ, heeft nu ook VGZ bekend gemaakt de ziekenhuistarieven openbaar te maken. Hierbij gaat het om de tarieven van alle behandelingen die vallen binnen het eigen risico (maximaal 885 euro). Naast de tarieven, gaat de zorgverzekeraar nu ook de beoordelingen over de behandelingen van patiënten op de website plaatsen.

Zo kunnen klanten niet alleen op prijs, maar ook op beoordeling een ziekenhuis kiezen. VGZ gaat dit doen in samenwerking met ZorgkaartNederland, een onafhankelijke vergelijker van de gezondheidszorg.

Tarieven CZ als eerste zorgverzekeraar openbaar 

Afgelopen zomer was CZ de eerste Nederlandse zorgverzekeraar die de tarieven openbaar heeft gemaakt. Hierdoor kunnen patiënten vooraf zien wat een behandeling gaat kosten, maar ook een goede vergelijking maken met andere ziekenhuizen. Het publiceren van deze tarieven is gedaan na aanleiding van een oproep van de Consumenten bond in juli 2016, om zo consumenten een beter keuze te kunnen laten maken.

Naast de consumenten bond pleit ook Minister Schippers van Volksgezondheid al langer voor het publiceren van de tarieven door de verschillende zorgverzekeraars. Het maken van een goede prijsafweging is in het belang van de patiënt, en daarom wil de minister dat er door de Zorgautoriteit een landelijk vergelijkingsplatform wordt opgezet. Zolang dit nog niet het geval is, blijft het aan de verschillende maatschappijen zelf om te beslissen of zij alle kosten bekend willen maken.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.