Vier tips om te besparen op je zorgpremie

De maanden november, december en januari staan elk jaar weer in het teken van het kiezen van een zorgverzekering voor het aankomende jaar. Door slim te kiezen kunt u jaarlijks veel geld besparen. Onze tips helpen je bij het kiezen van een nieuwe polis.

Bekijk welke zorg je nodig hebt

Sommige soorten zorg heb je mogelijk elk jaar opnieuw nodig, terwijl je andere soorten al jaren niet meer hebt gebruikt. Door te bekijken welke zorgkosten je de afgelopen jaren hebt gemaakt, kun je een goede inschatting maken welke zorg je waarschijnlijk nodig gaat hebben. Uiteraard wordt alle spoedeisende zorg altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je slecht weinig of niet gebruik maakt van aanvullende zorg is een aanvullende verzekering vaak overbodig. De extra kosten zijn dan vaak hoger dan de rekeningen die voor u worden vergoed.
Ook wanneer u wel van aanvullende zorg gebruikt maakt, is het vaak raadzaam goed te kijken naar de vergoeding. De kans is groot dat uw werkelijke vergoeding lager is dan de premie die u hiervoor moet betalen.

Wel- of geen vrije keuze van zorgaanbieder?

U kunt maandelijks veel geld op uw verzekeringspremie besparen door uw verzekeraar de zorgaanbieders te laten kiezen. Doordat de verzekering zo een goede prijs kan onderhandelen, zijn de kosten van uw behandeling lager. Als gevolg hiervan betaald u ook aanzienlijk minder maandpremie. Voor spoedeisende hulp kunt u altijd bij elk ziekenhuis terecht, maar voor eventuele operaties of andere behandelingen kan het zijn dat u verder moet reizen naar een ziekenhuis.

Verhoog het eigen risico

Een andere optie om te besparen op uw zorgverzekering is het verhogen van uw eigen risico. Naast het verplichte deel (385 euro in 2016) kunt u uw eigen risico met maximaal 500 verhogen. Als gevolg hiervan is de premie van uw basisverzekering lager. U moet er wel rekening mee houden dat, als u toch onverwacht zorg nodig heeft, u een groter deel hiervan zelf zal moeten betalen. 

Betaal je premie per jaar

Wanneer u de mogelijkheid heeft de gehele jaarpremie in 1 keer te betalen kunt u extra besparen op de kosten van uw verzekering. De meeste zorgverzekeraars geven u korting als u kiest voor een betaling per jaar in plaats van per maand. Ook bieden veel verzekeraars de optie om alles zelf via internet te regelen. U moet uw declaraties dan zelf online versturen, maar krijgt dan wel een extra korting.
Wilt u overstappen van zorgverzekering? Houdt er dan rekening mee dat dit kan tot 31 januari. Daarna is overstappen pas het volgende jaar mogelijk. Ook wanneer u een betalingsachterstand heeft is het niet mogelijk om over te stappen.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.