Waarom verschillen tarieven in ziekenhuizen

De tarieven voor behandelingen kunnen per ziekenhuis sterk verschillen, In sommige gevallen is het ene ziekenhuis maar liefst 10 keer zo duur als het andere. Waardoor verschillen de tarieven voor een behandeling per ziekenhuis?


Sinds 2006 mogen ziekenhuizen en zorgverzekeraars samen onderhandelen over de prijs van een beperkt aantal behandelingen. Het aandeel behandelingen waarover onderhandeld mag worden is daarna geleidelijk uitgebreid naar maximaal 70%. Hiervoor kregen ziekenhuizen een vast budget van waaruit alle behandelingen betaald moesten worden. Door deze veranderingen was het voor ziekenhuizen in het begin erg lastig om de prijs van een specifieke behandeling te bepalen. Dit had als gevolg dat er vaak eeb schatting werd gemaakt, en er op basis van deze schattingen afspraken werden gemaakt.

Tarieven vergelijken

Pas na deze onderhandelingen is het voor zowel de ziekenhuizen, als voor de zorgverzekeraars mogelijk om de prijzen te vergelijken. Pas dan is het voor een ziekenhuis duidelijk of de afgesproken tarieven boven- of onder het landelijke gemiddelde zitten. Hierdoor zullen elk jaar de, soms extreme, prijsverschillen kleiner worden.Een andere oorzaak van sommige prijsverschillen is de ongelijke verdeling van ziekenhuizen in Nederland. In bijvoorbeeld de randstad bevinden zich vaak meerdere ziekenhuizen in een plaats, waardoor er sprake is van concurrentie. Op het platteland is er vaak maar één ziekenhuis beschikbaar, wat als gevolg heeft dat daar de prijzen vaak hoger liggen.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.